Krillolie deel 1

KrillolieMet de eerste nieuwe krillolie publicatie in januari van dit jaar zijn lijkt de opmars van krillolie niet te stuiten. Krillolie blijft een hot topic.

De omega-3 vetzuren”Eicosapentaenoic acid” en “docosahexaenoic acid” beter bekend als EPA en DHA komen hoofdzakelijk voor in voedsel-bronnen uit de zee. Er zijn inmiddels ontelbare onderzoeken en artikelen beschikbaar die werking van deze speciale vetzuren beschrijven.

Vanwege de doorgaans lage inname van omega-3 uit voedsel, behoren de omega-3 vetzuur voedingssupplementen voor velen terecht tot de basisproducten. Een te lage inname van omega-3 vetzuren kan voor mensen die een optimaal en vitaal leven nastreven een belangrijke ontbrekende factor zijn. Door de grote media aandacht heeft de populariteit van de omega-3’s er toe geleid dat men, ook mede door overbevissing, snel opzoek ging naar alternatieve bronnen. Een tijd lang zijn plantaardige vormen van omega-3 vetzuren zoals bijvoorbeeld lijnzaad in trek geweest, maar deze bleken niet dezelfde potentie en werking te hebben als de producten van dierlijke afkomst uit de zee.

De ontdekking van Krill
Gelukkig is een paar jaar geleden gebleken dat de kleine garnaaltjes “Krill” (die zich voeden met algen) ook een uitstekende bron van omega-3 vetzuren waren. Dit werd al snel bestempeld als de “nieuwe generatie” van omega-3 vetzuren. Net zoals visolie bevat krillolie ook EPA en DHA maar de moleculaire structuur is anders.

Simpel gezegd: visolie bevat een vorm van omega-3 vetzuren die er onder de microscoop anders uitzien dan krillolie.

Visolie bevat namelijk de triglyceriden-vorm van omega-3 en krillolie voornamelijk de fosfolipiden-vorm van omega-3. Hieronder is het verschil te zien tussen beide vormen, zoals meteen opvalt is de fosfolipiden-vorm anders en complexer qua structuur.

omega-3

In 2011 is er publicatie geweest waarin werd gekeken of het verschil in structuur tussen deze twee vormen ook een effect had op de opname en bio-activiteit. De auteurs van de studie “Metabolic effects of krill oil are essentially similar to those of fish oil but at lower dose of EPA and DHA, in healthy volunteers”  concludeerde dat ondanks het feit dat zowel visolie en krillolie dezelfde werking hadden in het lichaam, deze gelijke effecten werden bereikt met lagere dosering krillolie dan visolie.

Kortom: krillolie doet hetzelfde als visolie alleen dan wel met een veel lagere dosering. Krillolie is ongeveer 60% effectiever!

Waarom wordt krillolie beter opgenomen? De moleculaire vorm!

Visolie is een triglyceride-molecuul dat eerst moet worden afgebroken in het spijsverteringsstelsel naar de basisvetzuren EPA en DHA, door deze afbraak verloopt de opname minder efficiënt. Er wordt geschat dat ongeveer 80-85% van gezuiverde visolie concentraten, zoals deze voorkomen in voedingssupplementen na inname niet wordt geabsorbeerd. Dit verklaart ook meteen de nare oprispingen met vissmaak die veel mensen ervaren na het innemen van visolie.

Voordat het lichaam de 15-20% van de vetzuren die wel wordt opgenomen kan gebruiken,  moeten ze na de opname in de bloedbaan eerst nog verder worden verwerkt door de lever. In de lever wordt het stofje fosfatidylcholine aan het vetzuur geplakt en zo wordt via een omweg de tryglyceride omega-3 (visolie) omgezet naar een fosfolipde omega-3 vetzuur. Bij krillolie hoeft deze omzetting niet plaats te vinden omdat krillolie het lichaam direct voorziet van de goed opneembare vorm (omega-3-fosfolipiden). Hierdoor  zijn er dus geen opnameproblemen, waardoor dus 100% van de omega-3’s wordt opgenomen.

Stabiliteit en bederf van visolie
In het verleden zijn er regelmatig rapporten verschenen die lieten zien dat visolie, waaronder ook de grote en bekende merken, bedorven visolie bevatte. Geoxideerde en bedorven oliën zijn natuurlijk niet goed voor het lichaam en worden in verband gebracht met een reeks van gezondheidsrisicofactoren. Onverzadigde vetten zoals de omega-3 vetzuren zijn vatbaarder voor bederf dan verzadigde vetten zoals bijvoorbeeld boter. Het innemen van bedorven visolie wordt daarom sterk afgeraden en de effecten zijn juist het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken.

Om de mate van oxidatie van omega-3 vetzuren te zichtbaar te krijgen wordt de zogenaamde peroxidewaarde gemeten. De peroxidewaarde zou altijd lager dan 5 meq/kg moeten zijn. Als het visolieproduct dat je nu gebruikt geen analysecertificaat heeft waarop je de peroxidewaarde kan aflezen, dan kun je altijd nog op je neus vertrouwen. Een sterke visgeur duidt namelijk op bederf.  Helaas doen fabrikanten er alles aan om dit te verbergen daarom wordt er ook vaak citroengeur aan visolie toegevoegd, als de visolie een zeelucht heeft dan zit het vaak wel goed. Hou dit dus in de gaten!

Volgens de Duitse visolie expert  Rudi Moerck zijn de meeste visolie supplementen op de markt (tot wel 50%), zelfs voor het openen van de pot, al bedorven.

Krillolie blijft vers!
In tegenstelling tot visolie speelt bederf bij krillolie gelukkig geen rol, dit komt niet alleen vanwege de structuur met fosfolipiden, maar ook door de natuurlijke en unieke anti-oxidant in krillolie “astaxanthine”. Deze dubbele en natuurlijke bescherming van de kwetsbare omega-3 olie zorgt er zelfs na 6 weken bij een constante temperatuur van 40 graden geen bederf plaatsvond in de capsule. De onderstaande grafiek laat een directe vergelijking zien tussen het bederf van visolie en krillolie gedaan door de Universiteit van Helsinki.

schema

 

Onder minder extreme omstandigheden wordt de houdbaarheid van krillolie geschat op wel twee jaar bij kamertemperatuur.