Zwangere vrouwen die junk food eten, maken junk food junkies van hun kinderen

49795db77e8b62c609ca3cff2a0a3ae8d60c62edOp 19 februari hebben we het bericht “Ongeboren baby’s krijgen smaak van groenten en fruit van hun moeders” geplaatst. Nu is er een ander onderzoek gepubliceerd die min of meer dezelfde resultaten laten zien bij ratten, in plaats van groenten werd er echter junk food gegeten.

Het onderzoek uit Australië laat dat er veranderingen plaatsvinden in de hersenen van ongeboren baby’s als de moeders junk food eten. Deze veranderingen leiden ertoe dat de hersenen minder gevoelig worden voor opioïden, de “feel good” chemicaliën in de hersenen, die vrijkomen als er voedsel hoog in suiker en vet wordt gegeten. Door de lagere gevoeligheid is er meer junk food nodig om een “goed gevoel” reactie te geven na het consumeren.

De onderzoekers trekken zelfs de vergelijking met de effecten van opium, heroine en morfine waardoor er als het ware junk food junkies worden gecreëerd. Het is dus een ware verslaving aldus Dr Gerald Weissmann van de “Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology” waarin de studie werd gepubliceerd.

Ondanks dat er in deze studie ratten werden gebruikt is het aannemelijk, ook met het vorige bericht in acht, om te concluderen dat de levensstijl van de moeder tijdens de zwangerschap een grotere rol speelt dan misschien gedacht door velen… epigenetica in actie.

Bron: http://www.fasebj.org/content/early/2011/03/20/fj.10-178392.abstract