Zwanger worden? Nu is het de beste tijd; de kwaliteit van sperma is beter in winter en voorjaar.

imagesNieuw onderzoek uit de Journal of Obstetrics & Gynaecology laat zien dat mannen gezondere sperma hebben in de winter en vroege lente dan in de zomer. Onderzoekers uit Israël hebben meer dan 6000 mannen onderzocht die behandeld werden voor onvruchtbaarheid. Het sperma bevatte in de wintermaanden meer spermacellen maar de spermacellen zwommen ook sneller en hadden minder afwijkingen. Er was een geleidelijke afname te zien in de kwaliteit naar mate de lente vorderde.

Met de bovenstaande kennis in het achterhoofd is het een logische verklaring waarom er zoveel baby’s geboren worden in de herfst. De reden hiervoor is echter nog niet helemaal duidelijk maar volgens de onderzoekers heeft één van de theorieën te maken met de warme temperaturen. In dierstudies is namelijk aangetoond dat de veranderingen in de seizoenen een effect hebben op de kwaliteit van sperma.  De temperatuur wordt hierbij wederom gezien als factor maar ook de lengte van de dagen en schommelingen in de hormonen.

Als de seizoenen bij mensen ook een rol spelen dan is dit volgens de onderzoekers zeer belangrijke informatie voor stellen die moeite hebben met zwanger worden.
Er is overigens een wereldwijde daling in de kwaliteit van sperma. Verklarende theorieën lopen uiteen van levensstijlfactoren tot en met chemicaliën. Ander onderzoek laat weer zien dat het bij 20% van de stellen meer dan een jaar duurt voordat ze zwanger raken.

Bron : http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002937813001464