Waarom is uw cholesterol in de winter hoger?

dag en nachtIn tegenstelling tot bijvoorbeeld het testen van de vitamine B12 status is het testen van de cholesterol status een erg gewilde en veel uitgevoerde test. De controverse over het nut en de waarde van cholesterol als gezondheidsindicator is bij veel mensen niet bekend, net zoals de wisselingen per seizoen in de cholesterolhuishouding.

Zomer en Winter

Net zoals veel andere processen in het lichaam wordt ook de cholesterolhuishouding  beïnvloed door wisselingen in het seizoen. Denk hierbij vooral aan verschillen in de temperatuur, daglicht en hormonale veranderingen die zich door het jaar heen afspelen.

Zonlicht, een belangrijke speler

In de zomer wordt onder invloed van zonlicht, UVB om specifiek te zijn, cholesterol omgezet naar vitamine D3. We gaan niet uitgebreid in op de specifieke stappen van dit proces maar op het moment dat zonnestralen op de huid schijnen gaat dit proces van start. Het lichaam produceert ongeveer 10.000 eenheden vitamine D3 bij slecht 10 minuten blootstelling aan zonlicht!

Het lichaam gebruikt dus cholesterol om vitamine D3 te produceren en vandaar dat dit één van de redenen is dat de cholesterolwaarden in de zomer lager zijn dan in de winter. Omdat de waarden per seizoen significant kunnen verschillen is het belangrijk om deze informatie in uw achterhoofd te houden wanneer u wordt getest.