Soep ouder dan gedacht

exps634_TH1306_C27BSoep komt voor in veel verschillende variaties en ieder land heeft wel zijn eigen specialiteit. De oorsprong van soep is overigens veel eenvoudiger en bestond slechts uit een bouillon van een stuk vlees of ander voedsel met water.

Tot voor kort ging men er vanuit dat de eerste soepen 5000-9000 jaar oud moest zijn omdat de eerste vuurvaste potten ook uit die periode stammen. Maar nieuw onderzoek laat zien dat deze schattig er ongeveer 15.000 jaar naast zit, door de vondst van 20.000 jaar oude potten in een Chinese grot. Bij het analyseren van de potten was duidelijk te zien dat ze in vuur hadden gestaan.

Maar ook dit bewijs geeft niet onomstotelijk aan dat er niet eerder soepen werden gemaakt. Het maken van een pan door het graven van een kuil, afdichten met een dierenhuid of –maag, vullen met water en hete stenen erin leggen werkt ook.

Maar ook zonder hete stenen kan er water gekookt worden het enige wat je hiervoor nodig hebt watervast materiaal gevuld met water wat je boven een vuurtje hangt, het water in het materiaal zorgt ervoor dat deze niet smelt. Deze theorie is echter moeilijk te bewijzen omdat deze materialen niet geconserveerd blijven en daardoor snel vergaan.

In de populaire en bekende tv serie Dual Survival (op Discovery Channel) is zelfs te zien hoe een slangenhuid wordt gebruikt om water te koken! Dit filmpje konden wij helaas niet vinden maar wel een filmpje waarin water in een plastic fles wordt gekookt.

Bekijk hieronder een recept voor een lekkere soep om het griepseizoen door te komen!

Ingrediënten
1) 1,5 liter water
2) 1 theelepel (15 ml) olijfolie
3) 1 gesneden ui
4) 2 cm curcumine wortel / 1 eetlepel curcuma poeder
5) 2 tenen knoflook (fijn gesneden)
6) 3 cm verse geraspte gember wortel of 2 eetlepels gember poeder
7) 500 ml kippen bouillon (bij voorkeur biologisch)
8) 200-300 gram verse shiitake paddenstoelen
9) 1 grote reishi Paddenstoel
10) 2 kleine rode pepers
11) 1 limoen / 1 citroen

Instructies:
1) Kook het water in een grote pan
2) Bak de knoflook, gember en de uien en voeg dit toe aan het water.
3) Voeg vervolgens de kippen bouillon, de shiitake paddenstoelen,  de rode pepers en de reishi paddenstoelen toe. Laat vervolgens 2 uur garen op middelmatig vuur..
4) Voeg na gelang extra peper en zout toe

Tags: , ,