Rosita Extra Virgin Levertraan

rosita levertraan

Levertraan, het eerste voedingssupplement

Levertraan is in de ogen van veel mensen iets van het verleden, van de “r in de maand” en met een vies gezicht een lepel olie wegslikken. Het gebruik van het middel gaat ook eeuwen terug en het kan beschouwd worden als het eerste voedingssupplement.

Rondom de eeuwwisseling was levertraan erg populair als aanvulling op de vitamine D3 concentraties in het lichaam. Met het verrijken van margarine (in Nederland) en melk (in andere landen) met vitamine A en D verdween het gebruik van levertraan langzaam uit het huishouden.

Nu de kennis van de rol van vitamine D in combinatie met vitamine A en visvetzuren bij veel indicaties steeds duidelijker zijn nut aantoont, is levertraan aan een glorieuze comeback bezig.

Geschiedenis

Mensen die in kustgebieden leven, zijn zich al heel lang bewust van de toegevoegde waarde en unieke eigenschappen van levertraan. Al eeuwen geleden was het onder de vissers van Schotland, IJsland, Noorwegen en Groenland gebruikelijk om zich door het drinken van levertraan te beschermen tegen de ontberingen en de vrieskou.

De Noren produceren en exporteren al meer dan 1.000 jaar levertraan. In eerste instantie werd het gebruikt als lampenolie en om hout en leer te impregneren. Al in 1645 werd gemeld dat levertraan zou kunnen worden gebruikt voor de gezondheid en aan het einde van de 18e eeuw vond de eerste publicatie plaats om dit te ondersteunen.

Het inzetten van levertraan als supplement was een veel gebruikte gewoonte totdat vitamine A en D enige tijd later konden worden gesynthetiseerd. Hierdoor verminderde de levertraan consumptie sterk.

Verschil met visolie

Levertraan is verwant met visolie, maar heeft een wat andere samenstel­ling. In tegenstelling tot visolie, dat uit de hele vis wordt geperst, wordt levertraan uitsluitend van vissenlevers gemaakt. Meestal wordt daar­voor kabeljauw, schelvis, heilbot of bepaalde haaiensoorten gebruikt.

Hoewel soms anders wordt gedacht, is levertraan dus niet afkomstig uit walvissen of zeehonden. De vissenlevers worden aan boord  direct gestoomd en vervolgens wordt de olie eruit geperst. Eenmaal aan land wordt de zo gewonnen ruwe levertraan verder ontdaan van water, slijm en verontreinigingen.

Kwaliteit van de levertraan

Veel merken levertraan worden sterk bewerkt, Deze processen zijn dusdanig ingrijpend, dat vrijwel alle van nature aanwezige vitaminen worden verwijderd, kwetsbare vetzuren worden beschadigd en andere natuurlijke componenten verloren gaan. Het is daarom belangrijk om minimaal bewerkte levertraan te kiezen voor de meest optimale werking en de hoogste kwaliteit.

Lofoten Noorwegen

In het midden van de 19e eeuw, constateerde de apotheker Peter Möller dat mensen langs de kust die regelmatig levertraan gebruikte zeer gezond waren. In 1854 werd op de Lofoten in Noorwegen het bedrijf Peter Möller opgericht. Sindsdien in Lofoten een middelpunt van de levertraanproductie waar sinds kort ook weer een nieuw en onbewerkt levertraanproduct is ontstaan.

Rosita Extra Virgin Levertraan

Extra Virgin Cod Liver Oil (EVLCO) is een echte verse, koud verwerkte, traditionele en handgemaakte levertraan uit Noorwegen. EVCLO wordt geproduceerd aan de hand van een eeuwenoude en natuurlijke productiemethode.

Het doel van Rosita Real Foods is om een levertraan te produceren die zo dicht mogelijk bij een levende kabeljauwlever in de buurt komt. Evenals het in ere herstellen van dit eeuwenoude natuurproduct, met dezelfde eerlijkheid en wilde ingrediënten als hun Noorse Viking voorouders. Bij Rosita Real Foods hebben ze erg veel passie voor de kwaliteit en dit uit zich in de precieze wijze waarop ze dit vakmanschap beoefenen.

Bij de productie van EVCLO worden er nooit geïmporteerde levers gebruikt. De enige kwaliteit die voldoet is verse, duurzame en wildgevangen kabeljauw (de “Gadus Morhua” soort) uit de Atlantische oceaan. Om specifiek te zijn uit de diepe, schone en ongerepte wateren voor de kust van Lofoten in Noorwegen.

Om de voedingswaarde optimaal te houden worden er geen chemicaliën, oplosmiddelen, hitte of mechanische methoden gebruikt om de olie te produceren. De olie is daarmee dus ongeraffineerd, extra virgin en zeer voedzaam. EVCLO is bijna doorzichtig of licht goud van kleur, heeft een milde vissmaak en ruikt niet bedorven. Andere levertraan producten zijn qua samenstelling, kwaliteit, kleur, geur en smaak niet te vergelijken met EVCLO.

Reguliere productiemethoden maken namelijk wel gebruik van hitte, chemicaliën of stoom om de olie uit de lever te halen. Dit resulteert in een inferieure olie waarvan de versheid ver te zoeken is.

Om de kwaliteit te bewaken is de EVCLO van Rosita Real Foods getest in gerenommeerde universiteiten en instellingen die verbonden zijn met overheden. De versheid is erg belangrijk omdat levertraan van nature een zeer onstabiele olie is. Het bederf begint eigenlijk al kort na het verwijderen van de verse levers en wordt steeds erger naarmate de tijd verstrijkt. Om de olie te beschermen tegen het bederfproces worden er twee natuurlijke antioxidanten toegevoegd: rozemarijnolie en vitamine E.

EVCLO is onafhankelijk getest door:

● NIFES
● ALS FOOD & Pharmaceutical
● Eurofins Food Testing
● Nofima BioLab
● BioDetection Systems
● The Nutrition Analytical Service, Institute of Aquaculture, University of Stirling, UK

EVCLO voorziet het lichaam van vetten en nutriënten in de verhoudingen zoals de natuur het bedoeld heeft. Deze levertraan bevat geen toegevoegde synthetische vitaminen of andere onnatuurlijke toevoegingen. Het innemen van levertraan in zijn meest natuurlijke vorm, zoals met EVCLO, is de meest gezonde manier omdat het identiek is aan de lever van wilde en vrij zwemmende kabeljauw.

De herkomst van levertraan als voedsel dateert terug naar de Viking-periode (700-1100). Vis en visleverolie waren belangrijke componenten van het Noorse dieet. Vikingen wisten toen al dat de kracht van levertraan in de verse kabeljauwlever zat. Om deze reden werd de olie dan ook direct na het vangen van de vis uit de lever onttrokken door de Vikingen.

Door de natuurlijke omstandigheden in Noorwegen te gebruiken raken de cellen in de verse lever beschadigd waardoor de olie vrijkomt. Deze Viking-Druïde methode van productie bewaard de volledige kwaliteit, potentie en synergisme van de natuurlijke vetten, voedingsstoffen en andere bestanddelen.

Bij Rosita Real Foods maken ze nog steeds gebruik van deze oude en authentieke Viking- Druïde methode om de olie te maken. Het proces is vrij eenvoudig maar is alleen in selecte kringen van generatie op generatie doorgegeven.

De vers onttrokken olie word direct na het vrijkomen met de hand afgevuld in flessen en bevroren in de opslag. Omdat iedere nieuwe order op bestelling wordt geproduceerd zijn er geen versere levertraanproducten dan de EVCLO van Rosita!

Levertraan werd niet voor niets door de Vikingen “het goud van de oceaan” genoemd.

Bron: Van Nature nr. 6 – 2007

Direct naar Ergomax
http://www.ergomax.nl/rosita-extra-virgin-kabeljauw-levertraan