Nieuw rapport over wereldwijde bijensterfte

European_honey_bee_extracts_nectarOp woensdag 16 januari publiceerde de EFSA (European Food Safety Authority) een rapport waarin er opnieuw drie bestrijdingsmiddelen schadelijk zijn bevonden. Het gaat om de insecticiden Clothianidin, Imidacloprid en Thiamethoxam, de chemicaliën hebben volgens de EFSA schadelijke effecten op bijenpopulaties, die momenteel hard achteruit gaan. Bijen spelen een cruciale rol bij de voedselproductie en zijn daardoor absoluut onmisbaar.

“If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man”
Albert Einstein.

Bekijk hieronder de video van de European Food Safety Authority met uitleg over de bijensterfte en de verschillende oorzaken:

Colony collapse disorder
In 2006 werd voor het eerst het “Colony collapse disorder” waargenomen in de VS, het is het fenomeen waarbij alle bijen van een bijenvolk plotseling verdwijnen. De precieze oorzaak is nog onbekend, maar als mogelijke oorzaken worden onder andere genoemd; pesticiden, EMF straling en GMO gewassen. Ook Europese landen, waaronder Nederland en België hebben last van de Colony collapse disorder.

Feiten over bijen:

-          De mens verzamelt al 10.000 jaar honing, dit weten wij dankzij grotschilderingen.

-          Er zijn meer dan 25,000 different soorten bijen

-          De honingbij bestuift meer dan 90 procent van alle commercieel geteelde gewassen

-          Afname van 10% tot 30% minder bijen in Europa

-          Afname van 30 % van bijen in de VS

-          Afname van 85 %van bijen in het Midden Oosten

Bron: www.efsa.europa.eu