Meditatie helpt bij chronische pijn

meditation-techniquesMeditatie is niet alleen een manier om te ontspannen maar ook een manier om direct serieuzere zaken aan te pakken zoals chronische pijn en depressie. Volgens onderzoekers van Brown University in de Verenigde Staten ligt het onderliggende mechanisme voor deze werkingen in de manier waarop meditatie de hersenritmegolven veranderd.

Het gepubliceerde artikel in de Frontiers in Human Neuroscience stelt dat mensen die regelmatig mediteren controle  krijgen over de ”sensory cortical alpha rhythms”. In simpele taal, meditatie veranderd  iets in het deel van de hersenen dat gebruikt wordt om prikkels te filteren. Waaronder dus ook pijn en depressie.

In de primaire somatosensorische cortex, het deel van de hersenen waar deze veranderingen plaatsvinden worden sensaties uit verschillende lichaamsdelen in kaart worden gebracht. Door de aandacht te focussen op het hier en nu kunnen mensen die aan mindfulness  mediteren doen,  de “volume knop” voor specifieke ritme golven “zachter zetten”. Hierdoor nemen negatieve gedachtes en gevoelsprikkels af.

Volgens de onderzoekers zijn zij de eerste die een onderliggend mechanisme heeft voorgesteld met een directe link tussen mindful bewustzijn van ademhaling en lichamelijke sensaties en de cognitieve en emotionele voordelen hiervan.

Bron: http://news.brown.edu/pressreleases/2013/02/mindfulness