Krillolie deel 3; super antioxidant astaxanthine

Krillolie-ergomaxAls je na deel één en deel twee van onze krillolie serie nog niet overtuigd bent van de superioriteit van krillolie ten opzichte van visolie dan vindt u hieronder nog drie redenen.

In de vorige twee delen is de stof astaxanthine al een paar keer gevallen als natuurlijke antioxidant en beschermer van de omega-3 vetzuren in krillolie. Omdat astaxanthine een bijzondere stof is verdient het een eigen hoofdstuk. We beginnen deel 3 dus met astaxanthine.

Astaxanthine
Astaxanthine is een kleurstof en behoort tot de groep van voedingsstoffen die bekend staan als carotenoïden en heeft de unieke eigenschappen als antioxidant op celniveau die veel andere antioxidanten niet hebben. Het is namelijk specifiek actief in de celmembranen maar bijvoorbeeld ook de mitochondriën, ook wel bekend als de energiecentrales van de cel. In de mitochondriën zijn de antioxidante eigenschappen van astaxanthine zo sterk dat het de mitochondriën harder laat werken en daarmee de energieproductie verhoogt.

Het menselijk lichaam maakt zelf geen astaxanthine aan, inname via voedsel of supplementen is dan ook bepalend. Astaxanthine is bijna exclusief te vinden in producten uit de zee zoals natuurlijk krill garnaaltjes maar bijvoorbeeld ook kreeft, algen en zalm.

flamingos

Links Flamingo roze door astaxanthine / Rechts Flamingo grijs zonder astaxanthine

Astaxanthine wordt door algen, bacteriën en schimmels geproduceerd en stapelt zich op in dieren die zich hoger in de voedselketen bevinden. Astaxanthine is te herkennen aan zijn diep rode kleur en dieren die veel astaxanthine consumeren nemen deze kleur ook over, denk bijvoorbeeld weer aan kreeften en garnalen maar ook flamingo’s (roze veren).

Naast de unieke werking is ook de structuur van het astaxanthine molecuul uniek omdat het onder andere een zuurstof molecuul bevat, maar ook de langere structuur, de complexe 3-dimensionale vorm, de specifieke verbindingen en de polariteit van het molecuul geven astaxanthine zijn krachtige antioxidante werking.

Voor de biologie liefhebbers, kun je hier specifieke informatie vinden over de moleculaire structuur en specifieke eigenschappen

In tegenstelling tot andere antioxidanten;

  • Kan astaxanthine meer soorten vrije radicalen “vangen” dan welke antioxidant dan ook.
  • Heeft astaxanthine een zeer hoge bio-activiteit en goede verspreiding in het lichaam omdat het aan een lipide-eiwit kan binden.
  • Wordt astaxanthine nooit een pro-oxidant, ook niet bij hogere doseringen.
  • Is astaxathine velen malen krachtiger dan andere antioxidanten zoals vitamine E en beta-caroteen, zie afbeelding hieronder.

orac

Duurzaam en milieuvriendelijk
Krill garnaaltjes zijn een goed voorbeeld van een vernieuwbare voedselbron. Krill behoort met zijn vierhonderd miljoen ton zelfs tot de grootste biomassa in de oceaan. Overbevissing speelt bij het produceren van krillolie geen rol mede door de grote beschikbare hoeveelheden, vangstquota’s en de snelle regeneratie capaciteit van krill. De vangstquota is op dit moment vastgesteld op vier miljoen ton per jaar. Doordat bij de vangst van krill met speciale netten en vangstmethoden wordt gewerkt, worden andere oceaandieren gespaard.

logo_mscDe krillolie van Ergomax is Marine Stewardship Council  (MSC) gecertificeerd en wordt in overeenstemming met het WWF wereldnatuurfonds en Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resource’s (CCAMLR) gevangen.

Vrij van vervuiling
Omdat krill onderaan in de voedselketen staat en in de schone wateren rondom Antarctica wordt gevangen bevat het geen significante verontreinigingen zoals kwik, PCB’s, zware metalen en andere toxines.