Koud douchen goed voor je gezondheid.

Een koude douche in de ochtend is om veel redenen gezond, maar vooral ook een goede manier om je immuunsysteem te stimuleren en daarmee verkoudheid of griep te voorkomen. Koud douchen of koud badderen is eeuwenoude traditie die door veel culturen werd of wordt beoefent. Denk bijvoorbeeld aan Russen die aan wakzwemmen doen of Kunalindi yoga beoefenaars die blootstelling aan koud water gebruikte als ritueel voorafgaand aan meditatie om het lichaam te zuiveren en genezing te stimuleren.

Bekijk de publicatie van Yoga Magazine online

Onderzoek door professor Vijay Kakkar, oprichter van het trombose onderzoekcentrum in London, laat zien dat koud water de bloedsomloop en immuuncel productie stimuleert. De theorie hierachter is dat als het lichaam zichzelf weer opwarmt tijdens en na blootstelling aan koud water, de stofwisseling versnelt en daarmee het immuunsysteem activeert door een stijging in witte bloedcellen.

Een andere studie uit Duitsland kwam tot de conclusie dat mensen die 2 minuten of langer koud douchte minder snel een verkoudheid ontwikkelde dan mensen die warm douchte.

Bron: http://hormesis-health.blogspot.nl/