Great lakes Gelatine (grasgevoerd) – Collageen Hydrolysaat

great_lakes_-_gelatine_grasgevoerd_-_collageen_hydrolysaat_-_454_gramGREAT LAKES RUNDERGELATINE HYDROLISAAT

Gehydroliseerde collageen is een geconcerteerde eiwitpoeder (90%) met een laag moleculair gewicht. Hierdoor worden de aminozuren erg snel opgenomen door het lichaam. Gehydroliseerde collageen bevat een unieke combinatie van aminozuren en bevat met name veel glycine en proline.

Voor dit product wordt alleen de huid, het bindweefsel en/of de botten van grasgevoerde weiderunderen gebruikt.

Wikipedia

“Gelatine is een eiwitproduct dat wordt bereid door gedeeltelijke hydrolyse van collageen. Collageen is een eiwit dat voorkomt in bindweefsels (onder andere huid, botten en kraakbeen) van zoogdieren.”

Historie

Gelatine is eeuwenlang een belangrijk onderdeel geweest van onze voeding maar vandaag de dag is de consumptie bijna helemaal weggevallen in de Westerse samenleving. Het gebruik dateert al duizenden jaren terug naar het Chinese rijk maar ook bijna alle andere oude en traditionele culturen gebruiken en gebruikte gelatine in hun voeding. De meest voorkomende manier om gelatine te nuttigen is in de vorm van bouillon. Door zijn wijdverspreide toepassingen en speciale eigenschappen wordt gelatine gezien als de eerste “functional food” ter wereld.

Gelatine was in 16de eeuw het focuspunt in de voedingswetenschap, vergelijkbaar met de rol die vitaminen vandaag de dag hebben. Gelatine werd vooral door de Fransen beschouwd als het meest voedzame onderdeel van voeding. In Frankrijk werd gelatine daarom grootschalig ingezet om soldaten en de grote hoeveelheden daklozen in Parijs en andere steden te voorzien van voedsel.

Desondanks het feit dat gelatine geen complete eiwitbron is, werkt het wel als een “eiwitspaarder”. Met de toevoeging van gelatine konden de armen met kleine hoeveelheden vlees toch een goede maaltijd creëren. Tijdens de roerige tijden in de geschiedenis van Parijs waren er veel tekorten aan groenten en vlees. De Franse arts Dr. Guerard gebruikte met veel succes gelatine bouillon en vet om zijn patiënten gezond te houden in deze roerige tijden.

Tot 1950 waren de Fransen dé deskundigen op het gebied van gelatine maar na 1950 namen grote voedingsconcerns deze markt over waardoor de vergaarde kennis van gelatine op de achtergrond raakte.

Door de ontwikkeling van Maillard reacties konden de voedingsconcerns eenvoudigweg kunstmatige vleessmaken creëren in laboratoria. De introductie van het goedkope bouillonblokje liet niet lang op zich wachten en hierdoor werd tradioneel getrokken bouillon met zijn hoge gelatine aandeel niet meer gebruikt in de keuken. Het gemak van een bouillonblokje ten opzichte van uren lang bouillon trekken was te aantrekkelijk.

Dankzij organisaties zoals de Weston A Price foundation wordt het belang en specifieke nut van gelatine weer onder de aandacht gebracht.

Bron: www.westonaprice.org

Bekijk de website: http://www.ergomax.nl/great-lakes-gelatine-grasgevoerde-collageen-hydrolysaat