Eieren nu toch weer niet ongezond!

EggsVan eieren krijg je geen hartaanvallen en geen beroertes blijkt uit een nieuwe studie uit 2013. Dat concluderen voedingswetenschappers van Huazhong University of Science and Technology in China in een metastudie waarvoor ze de gegevens van bijna een half miljoen mensen bij elkaar veegden en opnieuw analyseerden.

Nadat wetenschappers eerder vaststelden dat er in een eierdooier 150-180 mg cholesterol zit, adviseerde voorlichters het eten van eieren. Slecht voor hart en bloedvaten, al dat cholesterol, luidde de boodschap!┬á Wie verstandig was, at 2-3 eieren per week – en niet meer.

Studies bevestigde de boodschap. Hoe meer eieren mensen eten, des te meer stijgt het slechte cholesterol LDL in hun bloed, bleek uit onderzoek. Met een beetje rekenwerk kon je uit die studies afleiden dat elk heel ei dat je gemiddeld per dag eet (het cholesterol zit alleen in de dooier) je kans op een hartinfarct met 2.1 procent verhoogt. Nou is 2.1 procent niet zoveel, en is een berekening nog geen bewijs.

Vorig jaar verscheen er zelfs een studie uit Canada waarin eten van eieren zelfs slechter genoemd werd dan roken. Deze conclusie werd al snel neergeschoten vanwege de twijfelachtige opzet van het onderzoek en banden van de onderzoekers met de farmaceutische industrie.

De Chinese onderzoekers besloten alle beschikbare epidemiologische studies naar het verband tussen de consumptie van eieren en de kans op hart- en vaatziekten te verzamelen, de geschikte gegevens bij elkaar te vegen en nog eens te analyseren. Een metastudie, heet zoiets.

Uit de gegevens blijkt dat eieren de kans op een beroerte zelfs een beetje verminderen. De Chinezen ontdekten echter ook dat bij diabetes een hoge inname van hele eieren de kans op hartinfarcten wel degelijk verhoogde.

Results from our meta-analysis do not support that higher egg consumption is associated with elevated risk of coronary heart disease and stroke”, vatten de onderzoekers hun bevindingen samen.

“Subgroup analyses suggest a positive association between higher egg intake and risk of coronary heart disease in diabetic patients, and an inverse association between higher egg consumption and incidence of hemorrhagic stroke. Studies with larger sample sizes and longer follow-up times are warranted to confirm these subgroup results

Bronnen:

http://www.ergogenics.org/eieren-niet-gevaarlijk-voor-hart-en-bloedvaten.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23295181

http://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(12)00504-7/abstract