Één week slecht slapen kan al gevolgen hebben voor je gezondheid

http://assets.nydailynews.com/polopoly_fs/1.1093414.1339429313!/img/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/landscape_635/stroke12f-1-web.jpgWe weten allemaal wat de gevolgen zijn van een nacht slecht slapen, geïrriteerd, moe en veel trek in koolhydraten.

Volgens een recente studie van de University of Surrey, Verenigd Koninkrijk, blijkt dat slechts één week slecht slapen honderden genen kan verstoren en ook de kans op een groot aantal aandoeningen kan toenemen waaronder stress, weerstand en ontstekingen.

De studie geeft dus meer inzicht waarom een tekort aan slaap zo slecht is voor de gezondheid, aldus Professor Derk-Jan Dijk. Slaaptekort wordt namelijk ook in verband gebracht met zwaarlijvigheid, hart aandoeningen en zelfs verstandelijke beperking.

De onderzoekers onderzochten de activiteit van genen van 26 vrijwilligers die allemaal een slaaptekort hadden. Het resultaat; onvoldoende slaap heeft een impact op maar liefst 700 genen. De genen die werden beïnvloed hadden vooral betrekking op de biologische klok, stofwisseling, immuunsysteem en de stress reactie.  

Slaapexpert en hoofdonderzoeker Professor Derk-Jan Dijk omschrijft slaap als één van de fundamenten van gezondheid, net zoals voeding en beweging.

De onderzoekers publiceerde hun bevindingen in de Journal Proceedings of the National Academy of Sciences: met als titel; Onvoldoende slaap wordt steeds meer erkend als een bijdrage aan een breed scala van gezondheidsproblemen. Meerdere studies bevestigen overigens de uitkomst van het onderzoek.

Onderzoek aan de University van Tuebingen in Duitsland toonde aan dat bij kinderen die voldoende slaap kregen, ‘s nacht de hersenactiviteit en hersengolven afnamen wat  ten goede komt bij de ontwikkeling op het gebied van leren, denken en onthouden.

Nederlanders slapen overigens maar gemiddeld zeven uur per nacht, terwijl mensen gemiddeld 8 uur nodig hebben.  Ruim 50 procent van de Nederlanders geeft aan nog moe te zijn bij het opstaan, waarvan 15 % zelfs zeer moe is. In de afgelopen veertig jaar zijn mensen in Nederland per nacht maar liefst 1 uur minder gaan slapen.

Bron: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2284275/Just-ONE-WEEK-disrupted-sleep-play-havoc-health.html