Belangrijk! Neem 5-HTP altijd met Tyrosine en voorkom disbalans in de hersenen

5-HTPWat Is 5-HTP?
5-hydroxytryptofaan (5-HTP) is een natuurlijk voorkomend aminozuur en functioneert in het lichaam als antioxidant, maar onder andere ook als essentiële voorloper van de neurotransmitter serotonine. Na de inname van 5-HTP passeert het molecuul eenvoudig de bloed-hersenbarrière en wordt het opgenomen in het centrale zenuwstelsel. Hier doet het zijn werk via een specifieke route die 5-HTP omzet naar serotonine. Serotonine wordt daaropvolgend ook gebruikt voor de productie van melatonine en wordt daarom vaak in de avonduren genomen.

5-HTP, L-Tyrosine En Neurotransmitter Balans
Het lichaam is altijd opzoek naar een bepaalde mate van balans. Het voor langere periodes verhogen van enkel serotonine of dopamine kan de serotonine-dopamine balans flink verstoren.

Een disbalans tussen deze twee belangrijke neurotransmitters is uiteraard niet gewenst en het is daarom verstandig om bij langere periodes van 5-HTP suppletie ook L-tyrosine te nemen. Een omgekeerde verstoring in de balans kan overigens ook ontstaan bij langere periodes van L-tyrosine suppletie!

De Volgende 3 Mechanismes Spelen Hierin Een Rol

  1. In de omzetting naar serotonine en dopamine maken beide gebruik van hetzelfde enzym.  Door extra inname van 5-HTP of L-Tyrosine neemt de hoeveelheid enzymen toe dat wordt gebruikt bij de omzetting naar de neurotransmitters. Met de extra toename van dit enzym en dus ook de extra aanmaak van de neurotransmitters neemt ook de vraag naar extra basisstoffen toe. Worden deze basisstoffen (5-HTP of L-tyrosine) niet extra aangeleverd, dan put dit enzym de voorraden van of serotonine of dopamine uit. Dit creëert een verstoorde balans waarbij er onvoldoende dopamine of serotonine in het lichaam aanwezig is. 
  2. Niet alleen de omzetting verloopt via een gedeelde enzym maar ook de afbraak van beide neurotransmitters. Hetzelfde scenario speelt zich dan weer af. Doordat het afbraak-enzym toeneemt door een verhoogde aanmaak van serotonine (5-HTP) neemt ongewenst ook de extra afbraak van dopamine toe. In het geval van serotonine is dit dan geen probleem omdat er extra 5-HTP wordt ingenomen, maar de basisstof  van dopamine ontbreekt. Zonder extra toelevering van de basisstoffen om beide neurotransmitters op peil te houden kan er ook hierdoor een disbalans ontstaan.  Dit proces werkt ook weer van beide kanten! 
  3. De opname van beide neurotransmitters in specifieke “poorten”  verloopt wederom weer via dezelfde route in het lichaam. Dit heeft dan ook weer consequenties voor de balans. Extra 5-HTP stimuleert niet alleen de opname van serotonine maar ook van dopamine, door specifieke poorten open te zetten. Deze poorten maken  namelijk geen onderscheid tussen serotonine en dopamine waardoor één van de voorraden weer uitgeput kan worden als er niet wordt gesupplementeerd met 5-HTP en L-tyrosine. Ook dit mechanisme werkt dus weer van twee kanten.

Balans
De algemene balans tussen L-tyrosine en 5-HTP is een ratio van 10:1 – dus bijvoorbeeld 500mg L-tyrosine en 50mg 5-HTP. Deze ratio kan worden opgevoerd tot wel 3.000 mg L-tyrosine en 300 mg 5-HTP.  De kern van deze boodschap is – Gebruik nooit 5-HTP of  L-tyrosine als een opzich zelfstaand supplement bij langere periodes van gebruik!

griffonia simplicifolia-2010Geschiedenis Van Griffonia Simplicifolia
In 1960 bleek uit chemische analyses dat de Griffonia simplicifolia zaden verschillende “indole” derivaten bevatte waaronder 5–hydroxy-L-tryptofaan ook wel bekend als Oxitriptan en L-5-HTP, maar de meest bekende naam is toch wel 5-HTP.

Na de isolatie en identificatie van het 5-HTP molecuul ontstond er snel een grote interesse in de Griffonia simplicifolia zaden vanwege de hoge concentraties die het bevat. Onderzoeken uit de periode van 1970 tot 1980 brachten de werking van 5-HTP gedetailleerd in kaart, waarna in 1980 ook de eerste producten op de markt verschenen.

In 1989 was er een verbod van kracht in de Verenigde Staten op producten die L-tryptofaan bevatte vanwege gezondheidsrisico’s door vervuilende supplementen. Dit verbod was een extra stimulans voor de populariteit van 5-HTP omdat het een direct alternatief is.

Het is overigens belangrijk om 5-HTP niet te verwarren met L-tryptofaan. Alhoewel L-tryptofaan de directe voorloper van 5-HTP is, wordt het ook naar een reeks van andere stoffen omgezet in het lichaam.  5-HTP kan daarentegen alleen worden gebruikt voor de productie van serotonine. Bovendien werkt 5-HTP sneller dan L-tryptofaan en dit kan extra voordelen bieden.

Traditioneel Gebruik
Griffonia Simplicifolia (ook wel Bandeiraea Simplicifolia genaamd) is één van de traditionele kruiden die wij in het westen uit Afrika hebben overgenomen. Deze plant werd met name in het westen en midden van Afrika gebruikt voor een reeks van indicaties. Voordat er capsules of supplementen bestonden met Griffonia Simplicifolia extract werd de gemalen bast al traditionele gebruikt, maar ook de stam en bladeren bevatten actieve bestandsdelen. Het kauwen op de stam is een veel gebruikte manier om te profiteren van deze bestandsdelen.

Naast  de rol als traditioneel kruid komt het gebruik van de Griffonia Simplicifolia plant ook voor in het dagelijkse leven van onder andere de inwoners van Ghana. Het hout wordt bijvoorbeeld veel gebruikt als wandelstok vanwege de sterke structuur, vrouwen maken een gezichtspoeder van de wortels en de bladeren worden gebruikt in de productie van zwarte kleurstof.

In supplementen worden voornamelijk de zaden van deze plant gebruikt. De rijpe zaden bevatten ongeveer 6-14% 5-HTP, en worden jaarlijks geoogst. De verwerking van de zaden lijkt op de verwerking van cacao en vaak worden hiervoor dezelfde productiefaciliteiten gebruikt. De halffabricaat uit dit proces vormt de basis voor de meer pure extracten die uiteindelijk in de capsules worden verwerkt.