5 eenvoudige tips voor schonere lucht

i-love-clean-airSchone lucht en een goede zuurstof opname zijn belangrijke factoren voor een goede gezondheid. Het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis, kantoor of de ruimtes waar je een groot deel van je dag doorbrengt is vrij eenvoudig.

 

 

 

1. Ventileren

De lucht in huis is vaak van mindere kwaliteit dan de lucht buiten, vooral in de winter door onder andere het gebruik van de verwarming. Zo vaak mogelijk, of non-stop ventileren wordt veel over het hoofd gezien maar verbetert de kwaliteit van de lucht die je binnen inademt enorm. Ventileren wordt uiteraard alleen aangeraden als je in schone omgeving woont!

2. Planten

Planten leven van Co2 (koolstofdioxide) en leveren O2 (lucht /zuurstof) en er zijn zelfs planten die lucht kunnen zuiveren! Hieronder een stukje uit een studie van NASA.

NASA did a study to find out which plants were best to filter the air of the space station, and the agency’s findings are available to all. Read on to see which houseplants are best to filter the air (not only producing oxygen from CO2, but also absorbing benzene, formaldehyde and/or trichloroethylene.)

The study examined the ability of 15 houseplants to remove three common indoor pollutants — the VOCs benzene, formaldehyde and trichloroethylene — from the air. Benzene is emitted from paints, synthetic fibers and plastics, among other sources. Formaldehyde is released from many sources, including foam insulation and plywood, and sources of trichloroethylene emissions include paints and varnishes.

Hieronder de Top 5

1. Spathiphyllum wallisii

spathiphyllum-wallisii

 

 

 

 


2. Scindapsus aures

scindapsus aureus

 

 

 

 

 

3. Hedera helix

Hedera helix

 

 

 

 

 

4. Chrysantheium morifolium

Chrysantheium morifolium

 

 

 

 

 

5. Gerbera jamesonii

390Gerbera_jamesonii2

 

 

 

 

3. Schone vloer

Vloer en dan vooral tapijt kan een bron zijn van zware metalen, schimmel en chemische middelen die vooral gebruikt zijn bij de productie. Om deze ophoping van vervuiling tegen te gaan is het onder andere van belang om simpelweg je voeten goed te vegen. Daarnaast kan het gebruik van een stofzuiger met een goed filter al veel ellende besparen. Ook giftige gassen kunnen voorkomen in huis. Plastic, bindmiddelen en lijmen in synthetische bouwmaterialen, maar ook tapijt en meubelstukken kunnen gassen uitstoten. Dit proces heet “ontgassing”, met een goed luchtfiltersysteem kun je het ontgassen goed tegengaan. Een andere optie is het luchten van het tapijt. Uiteraard kun je ook voor een alternatieve natuurlijke materialen kiezen zoals bamboe, marmoleum of natuursteen.

4. Veilige schoonmaakproducten

Luchtjes die vaak gebruikt worden in luchtverfrissers, schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en wasverzachters bestaan vaak uit giftige chemicaliën die absoluut niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Phaltaten is bijvoorbeeld zo’n bestandsdeel die de hormoonhuishouding ernstig kan verstoren. Er zijn genoeg groene schoonmaak alternatieven beschikbaar, zoals bijvoorbeeld van het merk Froggy.

5. Luchtfiltersysteem

Indien je de luchtkwaliteit van je huis serieus wilt aanpakken dan is het aanschaffen van een  luchtfiltersysteem een goede keus. Luchtfiltersystemen halen heel efficiënt schadelijke deeltjes uit de lucht. Veel luchtfiltersystemen filteren door middel van water of HEPA filters. Bij Ergomax hebben al een aantal jaar en met grote tevredenheid een luchtreininger van Boneco op basis van water filtratie op het kantoor.